HomeVoor publiekBehandeling van MRSA-dragerschap

Behandeling van MRSA-dragerschap

Waarom behandelen?

Het doel van de behandeling is de MRSA-bacterie kwijt te raken. Dat noemen we een eradicatie-behandeling. Niet iedereen met MRSA-dragerschap hoeft behandeld te worden. Dit is een beslissing die u samen met uw arts maakt.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling bestaat uit verschillende maatregelen om huid en haren, maar ook kleding en linnengoed waarmee direct huidcontact was, goed te reinigen. Dit houdt in:

  • Dagelijks wassen van de huid en de haren met desinfecterende zeep en shampoo.
  • Smeren van speciale zalf in de neus.
  • Regelmatig verschonen en wassen van kleding en linnengoed.

Vaak wordt daarnaast een kuur met antibioticatabletten voorgeschreven.

Controle na de behandeling

Na de behandeling wordt gecontroleerd of de MRSA-bacterie echt verdwenen is. Hiervoor worden drie keer, met ten minste één week ertussen, controlekweken (uitstrijken) afgenomen.

Als na de derde keer alle kweken/uitstrijken vrij zijn van de MRSA-bacterie (dus negatief zijn) mogen we zeggen dat de behandeling succesvol is geweest. Tot die tijd zien we u als MRSA-drager en worden bij een verblijf in een ziekenhuis of andere zorginstelling voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding te voorkomen.

Om te kijken of u niet opnieuw drager bent geworden, testen we u nogmaals na twee maanden en één jaar nadat u MRSA-vrij bent verklaard. Dit doen we weer door controlekweken/uitstrijken af te nemen en op MRSA te testen.